We wonen steeds langer in de eigen woning of huurwoning, waarbij er niet altijd behoefte is of mogelijkheden zijn om te verhuizen naar een seniorenwoning.

Met de formule MijnHuisPast helpt Good2Consult gemeenten en seniorenorganisaties om hun inwoners te adviseren rondom veilig en comfortabel wonen.

Werkwijze

Met MijnHuisPast biedt een gemeente aan haar bewoners aan om gratis advies aan huis te krijgen. Deze senioren worden doorgaans per wijk aangeschreven door de gemeente met een uitnodiging om gebruik te maken van het gratis woonadvies.

Het woonadvies doet een lokale vrijwilliger die daarvoor is opgeleid.Met een uitgebreide checklist bekijkt de woonadviseur de gehele woning en geeft aan welke veiligheidsaspecten aandacht nodig hebben. Enkele weken na het bezoek ontvangt de bewoner een uitgebreid adviesrapport, plus een inspiratiebijlage met voorbeelden van oplossingen.

De vrijwilligers-organisatie coördineert de afspraken, huisbezoeken en distributie van de rapporten.

De woonadviseur bespreekt veiligheid- en comfortaspecten met de bewoner

Effectieve aanpak

Uit evaluaties blijkt dat 75% van de bewoners waar een of meer aanpassingen zijn geadviseerd, deze daadwerkelijk uitvoeren binnen enkele maanden. Daarbij ging het vooral om aanpassingen in de badkamer, de trap(lift), de rookmelders of koolmonoxide melder, het plaatsen van een alarminstallatie, de inbraakveiligheid van deur- en raamsloten en aanpassingen van drempels. Kortom er is werk gemaakt van deze adviezen.

Voor anderen is het woonadvies vooral een goede controle op veiligheid van de woning, en mogelijke verhoging van comfort in de toekomst.

Samenwerking

Good2Consult biedt de formule MijnHuisPast aan voor gemeenten en seniorenorganisaties die preventief woonadvies voor hun eigen inwoners willen uitvoeren.

Door de uitgekiende werkverdeling ontzorgt MijnHuisPast de vrijwilligersorganisatie. De website www.mijnhuispastl.nl, checklists opleiding en uitwerking van de adviesrapporten worden verzorgd door de backoffice van MijnHuisPast (Good2Consult). Ook voor het opzetten van een begroting en projectplan is een sjabloon en stappenplan beschikbaar.

Veel voorkomende aanpassingen voor comfort en veiligheid