Verdraaide organisaties
Tijdens de vakantieperiode nemen veel mensen de tijd om een spannende roman te lezen of een inspirerend managementboek. Vanuit mijn professie ben ik enorm geïnteresseerd in organisatieontwikkeling, organisatieverandering en innovatie. Daarbij vooral over hoe je de cultuur kan veranderen in een klantgerichte organisatie. Uiteindelijk moet dat het allerbelangrijkste zijn, de rest dient als schil om dit te ondersteunen, waarbij de medewerkers dichtbij de klanten/cliënten als belangrijkste schil moet worden gezien.
Ik werd in een van mijn gesprekken getipt om het boek van Wouter Hart te lezen: “Verdraaide Organisaties”. En ik moet zeggen dat het een zeer inspirerend boek is. Zeker een aanrader om dit te lezen, als je na je vakantie weer van start mag gaan op je werk of met je onderneming.
Regels versus Passie en Vakmanschap
Wouter Hart geeft prachtig weer hoe de “systeemwereld”, de leefwereld heeft beïnvloed, of eigenlijk in zijn macht heeft. Terwijl de bedoeling het uitgangspunt moet zijn voor de leefwereld. De leefwereld is het hier en nu waar alles zich afspeelt en wordt veel te veel beïnvloedt door de systeemwereld van regels, protocollen, beoordelingssystematiek etc. Mensen zijn bijvoorbeeld de zorg ingegaan, omdat ze graag voor anderen willen zorgen. Mensen zijn bij een bank gaan werken, omdat ze graag klanten willen voorzien van financieel advies.
Echter zij worden, en zo bijna iedereen, enorm geremd door de bedrijfsvoering: het systeem van regels, procedures en taaksplitsing dat is gecreëerd. De bedoeling, de reden waarom ze ooit voor het vak gekozen hebben, is dan niet meer hun dagelijkse drive om naar het werk te gaan. Bij elke activiteit zijn risico, tijd en verantwoording de belangrijkste restricties om rekening mee te houden. Eigenlijk is dat enorm jammer, omdat je hiermee vakmanschap en passie wegneemt. Uiteindelijk heeft dat zijn weerslag op je klanten die het merken. Beiden krijgen eigenlijk niet wat ze verdienen.
Reflectie
Wat is de reden dat jij je huidige baan of onderneming hebt? Wat is jouw bedoeling? En waar word je door geremd? Mooie vragen om eens bij stil te staan, lijkt me…
Volgens Wouter krijgen high-performance organisaties het wel voor elkaar om vanuit de bedoeling te werken, omdat ze in staat zijn de mensen veel vrijheid en verantwoordelijk te geven. Ze geven wel richting aan het Waarom en de Wat, maar bemoeien ze zich niet met het Hoe en Wie.
Niet eenvoudig, wel inspirerend
Natuurlijk niet eenvoudig om dat te bewerkstelligen, maar waar een wil is, is een weg. Ik denk ook noodzakelijk om nu, maar ook in de toekomst een inspirerende werkgever te zijn voor mensen met talent. Zij gaan opzoek naar organisaties die niet top-down bepalen wat er gedaan moet worden. Ze zijn opzoek naar organisaties waarbij klanten & medewerkers centraal staan. Daar krijgen ze ruimte en vrijheid om dat te doen wat echt goed is.
Jouw leiderschap
Hoeveel ruimte en vrijheid geef jij als werkgever of ondernemer aan je mensen? Hoe zorg je dat ze het verschil kunnen maken naar de klant? Wanneer heb je het voor het laatst gevraagd of ze het naar hun zin hebben?
Lijkt me een mooie start om hierover met elkaar in gesprek te gaan, voor je het weet is het te laat.