15 mei 2025 – In zijn blog van vorige week concludeert Sezgin Yilgin van Sociaal Werk Nederland dat huisartsen en welzijn goed kunnen samenwerken via Welzijn op Recept. Zozeer zelfs dat een landelijke borging van de financiering cruciaal is geworden. Nu is de aanpak nog te afhankelijk van de bereidheid van gemeenten.
Meetbaar gemaakt
Aangezien het concept met een kleine investering hoge zorgkosten bespaart, hebben ook zorgverzekeraars er belang bij om dit verder te ontwikkelen. Het helpt om de maatschappelijke en financiële waarde meetbaar te maken. Vandaar zijn conclusie dat je het ook moet zien als een business case.
Goed voorbeeld in Lelystad
In Lelystad werden de resultaten na de uitrol door Good2Consult gemeten. In 2023 werd ruim € 180.000 geïnvesteerd in sociaal werkers. De geschatte vermeden zorgkosten bedroegen € 730.000. Denk hierbij aan besparingen binnen de Wmo, WLZ, Participatiewet en Zorgverzekeringswet. De kracht van het Lelystadse model zit in de samenwerking tussen sociaal werkers, huisartsen en praktijkondersteuners volgens Marieke Voogt van Welzijn Lelystad.
Snel en goed inzicht helpt
Good2Consult heeft op meerdere plaatsen in Nederland afgelopen jaren effectonderzoek gedaan naar Welzijn op Recept op verzoek van gemeenten en welzijnsorganisaties. Zowel in de pilotfase – om van te leren, als na uitrol in de hele gemeente. Zo werd zichtbaar welke zorg en ondersteuning kon worden voorkomen door de inzet van de welzijnscoaches voor de inwoners. En hoe het de inwoners, en de huisartsen en praktijkondersteuners helpt.
Wilt u weten wat Welzijn op Recept in uw gemeente oplevert? Neem dan contact op met Marc Vos via 040-304 60 91 of info@good2consult.com
Lees het hele verhaal in de blog van Sezgin op de site van Sociaal Werk Nederland