Die vraag stel ik maar eens, omdat we nu na het uitvoeren van ruim 400 uitgebreide woonchecks bij senioren thuis zien dat er belangrijke aandachtspunten zijn die veelal eenvoudig zijn op te lossen. De resultaten van de preventieve wooncheck van MijnHuisPast geven zo een aardig kijkje op hoe het gesteld is met de veiligheid bij de 65+ers in huis.
Lekker blijven wonen, maar wel veilig en comfortabel
In veel gemeenten staat valpreventie nu met stip op 1. Veel van de valongelukken bij senioren gebeuren in en om de woning. Maar niet alleen vallen, ook inbraak– en brandveiligheid behoeven aandacht.
Stel je dit weekend als familielid of mantelzorger eens de vraag:
Hoe veilig wonen míjn ouders eigenlijk?
Loop door de woning en bespreek in ieder geval deze onderwerpen:
- Is er op elke verdieping een rookmelder en werkt die nog?
In 13% van de woningen ontbreken rookmelders – dat is ruim 1 op de 7 woningen. Sinds 1 juli 2022 is het verplicht om op elke woonverdieping en vluchtroute een rookmelder te hebben.
Er zijn tegenwoordig rookmelders die draadloos gekoppeld zijn en waarvan de batterij 10 jaar meegaat.
- Hangt er wel een koolmonoxide melder in de woonruimte of de keuken en bij de CV ketel?
In 65% van de woningen is geen koolmonoxide melder aanwezig. Bij het stoken van de open haard of het koken op gas is er kans op koolmonixide vergiftiging als je niet goed ventileert. En als de CV ketel afvoer lekt ben je niet veilig in de CV ruimte. Kijk hier waar je de CO-melder het beste ophangt.
- Is er een brandblusser in de woning?
78% van de bezochte 65+ers heeft géén brandblusser in huis. Een CO2- of schuimblusser kan veel leed voorkomen. Kun je deze door een beperking niet zelf bedienen? Dan kunnen de toegesnelde buren voor je blussen.
- Zijn de deur- en raamsloten voldoende inbraakwerend? Kun je zien wie er voor de deur staat als je opendoet?
Bij 29% van de woningen is het hang- en sluitwerk matig en kan beter met veilig deurbeslag.
76% van de woningen heeft geen stevige kierstandhouder. Wel zo handig als iemand aanbelt, dan kun je de persoon zien en horen voordat je iemand binnen laat.
- Woont vader of moeder alleen? Hoe slaat hij of zij alarm bij onverwacht vallen?
Niet iedereen heeft een slim horloge of mobieltje in de zak. Dat ligt vaak op dat tafeltje waar je net niet bij kunt als je valt. Je zult maar een dag of langer in de woning liggen totdat de familie langskomt. Dat gebeurt vaker dan je denkt. Zorg als dat nodig is voor een alarmknop die om de pols of op het lichaam gedragen wordt. Informeer bij jouw gemeente naar de mogelijkheden van personenalarmering.
- Heeft de trap naar boven een wel leuning aan beide zijden? Vallen van de trap komt vaak voor. Je verwacht het niet, maar het gebeurt in een oogwenk.
Bij meer dan de helft van de trappen is er maar 1 leuning en ontbreekt een tweede leuning of beugel. Zorg daarom voor een stevige 2e leuning, of een beugel aan de rechtopstaande spil boven en onder aan de trap. Tip: Veel huurwoningen kunnen kosteloos worden voorzien van een extra leuning. Neem contact op met de verhuurder.
Neem eens een kijkje op www.mijnhuispast.nl. Daar vind je helder advies en vele voorbeelden van goede manieren om veilig en comfortabel te wonen. De meeste producten kun je in de bouwmarkt kopen en zelf installeren of via een klusjesman.