Wat voor dier ben jij?

Dieren zijn net mensen, zeker de dieren om ons heen. Maar wat te denken van collega’s? Waar lijken wij eigenlijk op?

wat voor dier ben jij?

De hechte band tussen mens en dier

Wij voelen ons op ons gemak met een spinnende kat in huis. Gaan lekker rennen met de hond, of borstelen en zorgen ons suf voor een prachtig paard. Wij houden gewoon van dieren en kunnen niet meer zonder. Zo erg zelfs dat we er soms een beetje op gaan lijken. Kijk maar eens naar honden en hun baasjes. Ik zie ze elke dag bij ons in de buurt, trouw samen op pad.

Wij vroegen ons af, hoe is dat eigenlijk op je werk? Welk dier past het meeste bij die sfeer en cultuur? Ga je na 10 jaar soms ook op je collega’s lijken? 

Hoe is dat eigenlijk op jouw werkplek?

Wij komen op veel plekken en zien heel verschillende klanten, met elk hun eigen verhaal en club van mensen die trots zijn op wat ze doen.

Ga jij wel eens rennen met collega’s? Of chillen op vrijdagmiddag? Doe je elke dag een standup om te bespreken wat je als team gaat doen? Zelfs een bedrijfshond op kantoor? Mooi, dan lijkt het erop dat je bij een redelijk hippe tent werkt. 

Hippe bedrijfshond mee op vakantie?
Hippe bedrijfshond mee op vakantie?

Of ziet jouw omgeving er heel anders uit? Je moet naar binnen met een pasje. Dan zie je grijze kasten om je heen. Jawel, ook jij hebt alles in ordners, je print, telefoneert en vergadert, en drinkt koffie – heel veel koffie – om de dag door te komen? Soms weer zo’n gaapverhaal over het weekend aanhoren en iedereen heeft zijn eigen bureau vol gestouwd met prullaria? Tja, dat klinkt als een vriendelijke omgeving, maar wat minder dynamisch, zullen we maar zeggen. 

Een wat minder dynamische omgeving
Een wat minder dynamische omgeving?

Of werk je in de productie, niks geen eigen bureau maar wel een grote dure stampende machine waar jij alles vanaf weet? Af en toe een goeie grap uithalen met die collega die altijd te laat is, en samen voetballen in de bedrijvencompetitie. Samen ga je ervoor. 

samen ga je ervoor
Samen ga je ervoor

En weer duizenden andere mensen werken in de zorg, vanuit de passie om mensen te helpen. Ze beginnen elke dag om te kijken hoe het met anderen gaat, wat ze nodig hebben en hoe ze hun leven een beetje mooier en menswaardig kunnen invullen. Respect! Dan krijg je veel verhalen mee en is er elke dag een hoop werk te doen. 

hoe gaat het vandaag met jou?
Hoe gaat het vandaag met jou?

Niet herkenbaar voor jou? Dan komen we graag een keer bij jullie op bezoek, laat ons maar zien. 

Als een verwarde cavia

Dacht je bij je eerste baan ook “Wat gebeurt hier eigenlijk?”. Gelukkig ben je niet de enige. Luister maar naar hoe Paulien Cornelisse dat beschreef in haar boek De verwarde Cavia. Ze deed haar verhaal in De Wereld Draait Door.

Paulien Cornelisse
Paulien vertelt over haar belevenissen op kantoor (bron: dwdd)

Ben je een tijger of een nijlpaard?

Zoals het baasje op de hond gaat lijken, zo heeft elke organisatie ook een dier waar het op lijkt. Ja dat klinkt misschien wat simpel en doet niet altijd recht aan de situatie, maar toch.

ben jij die tijger op kantoor?
Ben jij die tijger op kantoor?

Mag je bijvoorbeeld meewerken aan verandering? In dat geval word je uitgedaagd om vorm te geven aan jouw toekomst en die van anderen. Er is een duidelijke visie, en jij mag invulling geven aan de verandering en het resultaat. Heel fijn om te ontdekken wat je in je hebt en wat je met je team samen kunt bereiken.

Dat vraagt een portie ambitie, creativiteit en durf, én mensenkennis om goed met elkaar op weg te gaan. Vergelijk het maar met een tijger, die zijn doel voor ogen heeft en op een slimme manier en met veel energie het doel bereikt. Je weet dat verandering en inspelen op de situatie belangrijk is om te overleven, en je gedraagt je er ook naar. Je helpt anderen om mee te komen in het tempo, en bij te blijven. Samen ben je sterk. 

Ben je met een kudde nijlpaarden aan het badderen?

Maar het kan ook anders zijn, denk even aan het kantoor met die grijze kasten. Jouw team bestaat uit collega’s die al lang bij de organisatie werken. Ze hebben met elkaar een eigen taal ontwikkeld van afko’s die je in het begin niet snapte. En nu gebruik je zélf die jeukwoorden. Ze zijn aardig voor je en hebben alles al een keer meegemaakt, en ze weten altijd wat de chef wel en niet goed vindt. Eigenlijk werkt iedereen hier op zijn eigen manier, en dat vinden ze wel zo fijn. Jouw ideeën, daar zullen ze eerst een paar keer over gaan vergaderen en dan kijken ze wel of ze er iets mee kunnen. Veel succes!

Het voelt soms alsof je met een kudde nijlpaarden aan het badderen bent. Je denkt óf “ik kan hier iets moois betekenen”, óf je denkt “doei – ik ga ergens anders aan de slag”. Het verschil zit hem in of je van nature een idealist bent, of een realist. 

Have fun !

En, heb ik je in verwarring gebracht of denk je, hé best wel grappig? Probeer dan eens met je collega’s te ouwebetten over welk dier het meeste op jou lijkt. Hou het wel gezellig tijdens de lunchpauze. Je mag ook zeggen welk dier je graag zou willen zijn. En doe er iets mee, dat is het begin van jouw nieuwe toekomst.

Welk dier past bij jou of jouw team?